Selecteer een pagina

Video 1: Online Adverteren: een kost?

Nog géén toegang tot de andere video's?

Welkom bij de eerste video!
Wanneer kan je van een succesvolle online campagne spreken?
Eigenlijk is het heel simpel. Namelijk als de advertentiekost veel lager is dan de winst die het je zal opbrengen dankzij de nieuwe klanten die je hebt gewonnen.
Ik laat zo meteen een rekenvoorbeeld zien waarbij ik van 200 euro drieDUIZEND euro maak.
Laat ons eerst het aantrekken van klanten even visueel voorstellen.
Uit een grote groep van willekeurige mensen, gaan we via online adverteren een welbepaalde groep van mensen benaderen. (Deze noemen we suspects.)
Die groep worden zodanig gekozen dat de kans dat die mensen effectief gaan kopen het grootst is. Hoe we die groep gaan samenstellen hangt van het advertentie platform. Om dit te verduidelijken, geef ik 2 korte voorbelden.
Voorbeeld 1
Stel je bent een loodgieter die via Google Adwords wil adverteren. Een slimme manier is om de zoekwoorden zorgvuldig te kiezen. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je mensen wil benaderen die de zoekterm ‘lekkende kraan’ ingeven.
Voorbeeld 2
Stel je bent schoonheidspecialise die via Facebook Ads wil gaan adverteren. Dan zou je kunnen aangeven dat je enkel vrouwen wil benaderen binnen een welbepaalde leeftijdscategorie en binnen een bepaalde straal rond jouw werkplaats. Bij Facebook Ads, kan je immers het doelpubliek gaan kiezen op basis van de informatie die Facebook over zijn gebruikers weet.

 

Als mensen op jouw advertentie klikken, vergroot de kans dat ze later zullen kopen. Ze hebben immers een initiële interesse getoond. (Op dat moment spreken we van een prospect.)
Niet iedereen zal uiteraard onmiddellijk kopen. Vaak wordt gezegd dat je 7 maal contact moet hebben met iemand alvorens die voldoende vertrouwen in je heeft om te kopen.
Net daarom is het belangrijk om iets tastbaars van die personen te verkrijgen. Dat kan een email adres zijn of een telefoonnummer. Hierdoor kan jij zelf de geïnteresseerde personen gaan benaderen en warm maken voor een eventuele verkoop.
Een populaire manier om het nodige vertrouwen te winnen is bijvoorbeeld door het aanbieden van een nieuwsbrief. Je geeft dan regelmatig interessante tips gratis weg of leuke weetjes uit jouw sector.
Na een aantal contactmomenten (hetzij telefoon, email, … ) zal er vertrouwen zijn. De geïnteressserde personen (lead) staan nu wél open voor jouw aanbiedingen. En er bestaat een grote kans dat deze ook zullen toehappen.
Laten we dit nu even vertalen naar een concreet rekenvoorbeeld.
Stel je hebt een advertentie budget van 200€. Met die 200€ kan je jouw advertentie tonen aan 5.000 mensen. (Het is te zeggen onze suspects). Daarvan zullen er 800 interesse tonen en op de advertentie klikken. Van deze 800 (prospects) zullen er 50 hun contact gegevens geven (hun email adres of hun GSM nummer), (deze noemen we leads).
Deze 50 (leads), verwen je door regelmatig nuttige informatie te geven. Daarna zal het immers makkelijker zijn om iets te verkopen. Stel dat je uiteindelijk aan 4 mensen een product of dienst van 500€ kan verkopen en aan 10 mensen een product of dienst van 100€. Dat geeft dan een totaal van 3000€
Met andere woorden we hebben van 200€ drieduizend euro gemaakt. Wat 15 keer zoveel is.
Tot later bij de volgende video.

Uiteraard Let op de tijd die je investeert om de advertenties te maken en te beheren is hier even voor de gemakkelijkheid buiten beschouwing gelaten.