De gemeente Boortmeerbeek schreef in het begin van het jaar 2014 een logo wedstrijd uit. Zoiets gebeurt niet elke dag, dus ik besloot om mij in te schrijven. Ik heb uiteindelijk drie varianten binnen geleverd.
Hier alvast mijn drie inzendingen. Allen zijn het varianten op éénzelfde concept.
Motivatie en symbolieken
Boortmeerbeek is een veelzijdige gemeente. Een slogan zoals “BoortMEERbeek dan je denkt” is dus absoluut op zijn plaats.
Laat ons beginnen met het element WATER. De vaart doorkruist Boortmeerbeek terwijl De Dijle de talrijke beken voedt in prachtige natuurgebieden.
Het water zorgt voor heel wat recreatie: fietsen langs de Vaart; wandelen, lopen langs de Dijle, …
→ Vanzelfsprekend dient het water gesymboliseerd te worden (de blauwe golven).
Vanuit de lucht gezien is het ook duidelijk dat Boortmeerbeek heel wat NATUUR herbergt. Dit biedt weerom recreatie-mogelijkheden: de Pikhakendonk wandeling; Schiplakenbos; knooppunten fietsroutes (de verdikking in het midden verwijst naar zo’n knooppunt); …
→ Het groen in het logo verwijst naar de gezonde natuur.
Boortmeerbeek is dankzij zijn goede BEREIKBAARHEID een ideale uitvalsbasis. De verschillende transportmogelijkheden zorgen ervoor dat éénieder (jeugd, gezinnen, gepensioneerd, ….) kan gaan waar men maar wil hetzij met de bus, de auto, de trein, de fiets, te voet of zelfs met de boot (plezier én binnenvaart).
Met een beetje verbeelding zie je de Leuvensesteenweg, de spoorlijn Mechelen-Leuven of de vaart in de langgerektheid van de tekst ‘Boortmeerbeek’.
Het is alsof de tekst je meeneemt naar waar je moet zijn.
Een GESCHIEDKUNDIGE verwijzing zit vervat in het gebouw. De trechters verwijzen naar de silo’s die gebruikt werden om graan te bewaren (om dan later bier van te brouwen). Restanten van de silo’s vindt men terug in De Malt, Malterie, …
Tegelijkertijd verwijst het gebouw ook naar een modern Boortmeerbeek. De gerenoveerde Malterie site biedt heel wat woongelegenheid voor onze groeiende gemeente.
Bovendien is ‘de toren’ een element waar je niet kan naast kijken bij een bezoek aan het centrum van Boortmeerbeek.
Met andere woorden: oud en nieuw verenigd.
Als fusie-gemeente overkoepelt Boortmeerbeek DRIE gemeentes: Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken. Deze drievuldigheid wordt gesymboliseerd door de 3 trechters, de 3 golven en de 3 gebruikte kleuren.